pátek 22. října 2010

Thursday – Day of the Fairytale town


Čtvrtek 2.9. - Den pohádkového města
Druhý den jsem začali poměrně oficiálně a sice povídáním o tom, co od projektu vzájemně očekáváme. Tomáš ještě jednou přivítal všechny účastníky v Lednici a stručně popsal, co se bude v následujících dnech dít, jaké aktivity budou celý projekt provázet a na co se můžeme všichni společně těšit. Hned ráno také proběhly první seznamovací hry a každý si vylosoval tzv. tajného kamaráda.

V rámci dopoledního programu byla také v plánu představení národních pohádek jednotlivých účastnických států. Formou krátkých scének jsme se tak mohli seznámit např. s typickým kladným hrdinou tureckých příběhů nebo s neohroženým zachráncem v pohádce rumunské. Česká skupina organizátorů se rozhodla účastníkům představit pohádku o Zlatovlásce, která sklidila značný úspěch. Tato aktivita měla začít podněcovat nápady a myšlenky, které nakonec povedou k nalezení stejných prvků v pohádkách různých kultur.

Po obědě jsme se vydali na místní radnici, kde nás přivítal starosta Lednice Libor Kabát, od něhož jsme obdrželi dárkové tašky s upomínkovými předměty a prospekty o Lednicko-valtickém areálu.

Po příjemné procházce z lednické radnice jsme si ještě zahráli několik spíše zábavných her venku a potom už začala práce na vytváření naší společné „evropské pohádky“. Jako odrazový můstek nám mělo posloužit vymyšlení pěti společných základních postav, přičemž jsme se rozdělili do skupin s různým národnostním zastoupením, aby se pak v každé z postav odrážely všechny možné kulturní vlivy.

Po dni plném aktivit jsme se k večeru pustili do příprav „mezinárodního večera“, kde jsme společně ochutnali jednotlivé národní pokrmy a typické nápoje z každé země.

Thursday – Day of the Fairytale town
The second day of the project started in an official way talking about the rules and our expectations. Tomáš welcomed all the participants again and presented the programme, the activities and all the fun that was waiting for us during the week. In the morning we also played some ice-breaking games to memorize each other’s name and everybody received his so called “secret friend”.

Later we started practicing our acting skills by presenting national fairytales. Each group had a short performance of their national fairytale so that we could all find out what a typical positive male character in Turkey looks like or how a brave saver rescued Romania. The Czech group was quite successful with the fairytale about Princess Goldie and brave Georgie. The aim of this activity was to start thinking about various elements in fairytales of different cultures.

After lunch we went to local town hall to be welcomed by the mayor of Lednice Libor Kabát, who also gave us some small souvenirs.

After coming back from the town hall we played some energizers and we were about to start the actual work on our common “European fairytale”. The first step was to create the five most important characters. For this activity we were divided into mixed groups so that each character contains all the possible cultural influences.

At the end of this busy day we started the preparations for the intercultural evening where we tasted typical foods and drinks from all the participating countries.

Žádné komentáře:

Okomentovat